fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte bez značajnijih promjena

Cijene nafte bez značajnijih promjena

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u četvrtak značajnije mijenjale na međunarodnim tržištima i pored pada američkih zaliha i zatopljenja u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,36 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 61 USD, prenosi Hina.

Obim trgovine slab je u danima uoči Božića, uprkos informaciji o potvrđenim optužbama u Predstavničkom domu američkog Kongresa u postupku opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Podršku naftnim tržištima pružaju dodatno ograničenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača i prva faza sporazuma Vašingtona i Pekinga koja je ublažila tenzije u trgovinskim odnosima.

Dogovor dvije vodeće svjetske ekonomije poboljšao je izglede za globalnu privredu, a time i za potražnju za energentima u narednoj godini.

Dodatni signal zatopljavanja odnosa između dvije ekonomske sile bila je i kineska objava novog popisa šest američkih proizvoda koji će od 26. decembra biti oslobođeni carina.

Uzlazni trend cijena podržao je i izvještaj američke Vlade koje je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 1,1 milion barela.

Zalihe benzina i derivata su porasle.

“Otpornost cijena u naredne dvije sedmice nedvosmisleno će značiti zaokret u mjesečnoj tehničkoj slici prema uzlaznom smjeru na početku naredne godine”, napisali su analitičari tržišta iz PVM-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim službenim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u srijedu iznosila 67,77 USD, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije