fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blago porasle

Cijene nafte blago porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte blago su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, učvrstivši se iznad nivoa od 67 USD, podstaknute izglednim produženjem sporazuma o smanjenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,36 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 58,57 USD, prenosi SEEbiz.

Razmatrajući na sastanku u Azerbajdžanu sprovođenje sporazuma o smanjenom snabdijevanju, ministri članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i njenih partnera među nezavisnim proizvođačima objavili su da namjeravaju da nadmaše zacrtane kvote smanjenja proizvodnje.

Saudijska Arabija signalizirala je ujedno da bi OPEC možda trebalo da produži rezove do kraja godine. Prema važećem sporazumu snabdijevanje bi se trebalo smanjivati 1,2 miliona barela dnevno do sredine ove godine.

Proizvođači će možda biti prisiljeni da produže ograničenje i na drugu polovinu ove godine.

“Sve dok zalihe rastu i daleko smo od normalnih nivoa, nećemo mijenjati politiku i vodićemo tržište prema ravnoteži”, rekao je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

OPEC-ovo smanjenje snabdijevanja neutralizuje veća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je u februaru dostigla rekordnih 12,1 milion barela, pokazali su službeni podaci američke vlade.

Izrazitiji rast cijena zakočila je i zabrinutost zbog slabljenja ekonomskih aktivnosti u zemljama širom svijeta. Tako je japanski izvoz pao u februaru treći mjesec zaredom, kao i aktivnosti u američkoj industriji.

Analitičari Bernstein Energy procijenili su da će potražnja za naftom ove godine rasti 1,3 miliona barela dnevno, upozorivši ujedno da bi zbog usporavanja svjetske ekonomije rast potražnje mogao biti ograničen i na manje od milion barela dnevno.

Kočnica cijenama bila je danas i preporuka s OPEC-ovog sastanka u Azerbajdžanu da se otkaže sastanak zakazan u sprilu. To bi značilo da će sljedeći sastanak OPEC-a i saveznica biti održan tek u junu.

Odvojeno je OPEC objavio podatak da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 66,91 USD, te da se smanjila 38 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije