fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 64 USD

Cijene nafte ispod 64 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 64 USD nakon stišavanja napetosti u Persijskom zalivu i mješovitih podataka o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,67 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 56,71 USD.

Tržišta je uznemirila vijest da je Iran u Persijskom zalivu zaplijenio strani tanker. Napetost je smanjena nakon što je Teheran objavio da je brod krijumčario gorivo, prevozeći oko 6,2 hiljade barela nafte.

Posrijedi je brod koji je u nedjelju otegljen nakon što je poslao poziv u pomoć. Američki zvaničnici saopštili su da nijesu sigurni je li tanker zaplijenjen ili spašen.

Velika Britanija je poručila prije nekoliko dana da namjerava da brani svoje brodarske interese u regiji. Zapovjednik američkog centralnog zapovjedništva general Kenneth McKenzie kazao je nakon učestalih napada na tankere da će SAD “agresivno” osiguravati slobodan promet u Persijskom zalivu.

Podaci američke vlade o zalihama u prošloj sedmici bili su mješoviti. Tako su zalihe sirove nafte pale 3,1 milion barela, ali su zalihe benzina na vrhuncu sezone vožnje u SAD-u porasle 3,6 miliona barela. Porasle su i zalihe derivata, uključujući lož-ulje, i to 5,7 miliona barela.

Cijene je zakočila i prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Kini uvesti dodatne carine. Nervoza se stišala tek nakon vijesti o nastavku razgovora Kine i SAD-a kako bi se riješio trgovinski rat koji usporava globalni ekonomski rast.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,6 USD.

Najčitanije