fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 66 USD

Cijene nafte ispod 66 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 66 USD, usljed rasta američkih zaliha i poruka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana da ne žele eskalaciju oružanog sukoba.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,39 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 59,64 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržištima se proširila panika nakon što je Iran u noći s utorka na srijedu odgovorio na američko ubistvo generala Kasema Sulejmanija u Iraku, raketnim napadom na američke baze u susjednoj zemlji. Cijene sirove nafte nakratko su skočile na najviši nivo u četiri mjeseca.

Američki predsjednik Donald Trump stišao strahovanja porukom da će SAD umjesto oružane sile odgovoriti novim ekonomskim sankcijama Teheranu.
Stoga se pažnja trgovaca okrenula prema izvještaju američke vlade koji je neočekivano pokazao rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, 1,2 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov pad od 3,6 miliona barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su da će do kraja prvog tromjesečja ove godine smanjivati proizvodnju za ukupno 1,7 miliona barela dnevno kako bi podstakli cijene.

U međuvremenu se vlasnici brodova koji prevoze naftu i gas zbog američko-iranskog sukoba pripremaju za više troškove osiguranja. To bi moglo povećati troškove prevoza za stotine hiljada USD, a cijenu bi na kraju plaćali kupci, uglavnom u Aziji.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,6 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Mulešković: Već krajem maja vratiće se stare cijene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcije limitiranih cijena u marketima ne daju dugoročne rezultate, saopštio je...