fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 59 USD

Cijene nafte iznad 59 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima nivo od 59 USD, podstaknute dobrim raspoloženjem na tržištima nakon ohrabrujućih vijesti iz kineskog uslužnog sektora.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,07 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 54,78 USD, prenosi Hrportfolio.

Raspoloženje na tržištima popravilo se nakon što je izvještaj londonske kompanije Markit pokazalo da je ubrzan rast aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u avgustu zahvaljujući pojačanom prilivu novih narudžbi.

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu i najveći uvoznik, pa podatak uliva optimizam u pogledu potražnje. Na taj način je u drugi plan pao pad aktivnosti u američkoj industriji u avgustu, nakon trogodišnjeg rasta, ali i u proizvodnom sektoru eurozone, sedmi mjesec zaredom.

Optimizam ipak prigušuje upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će, dobije li još jedan predsjednički mandat, biti “stroži” prema Pekingu ako se razvuku trgovinski pregovori.

Njegova je poruka pojačala strahovanja na tržištu da bi trgovinski sporovi između dvije vodeće ekonomije svijeta mogli podstaknuti recesiju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pažnja se sada okreće sedmičnim izvještajima o zalihama u SAD-u, koji će biti objavljeni s danom zakašnjenja. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha treću sedmicu zaredom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica u utorak iznosila 57,81 USD, što znači da je pala 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije