fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 61 USD

Cijene nafte iznad 61 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 61 USD zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku povezanih s Iranom, koje su zasjenile rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i smanjile očekivanja američko-kineskog trgovinskog dogovora.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan, na 61,23 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 55,44 USD, prenosi SEEbiz.

Napetosti u Persijskom zalivu eskalirale su ljetos nakon napada na naftne tankere, uključujući onaj u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tržišta je posebno uznemirio veliki napad na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koja su nakratko paralizovala proizvodnju vodećeg izvoznika nafte u svijetu.

“Takvi događaji pojačavaju utisak o zaoštravanju napetosti na Bliskom istoku i objašnjavaju blagi rast cijena nafte. Sve je to dio kontinuiranog niza incidenata koji se vrte oko Saudijske Arabije i Irana i još nijesu riješeni”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API), značajniji rast cijena zakočio je rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici za šest miliona barela.

„Podaci API-ja pokazali su da su američke zalihe u prošloj sedmici snažno porasle, što bi, u slučaju potvrde u službenom izvještaju američke vlade, moglo ponovo da spusti cijene”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Američka potražnja za naftom usporila je tokom dugotrajnog trgovinskog rata s Kinom. Nade u okončanje spora kroz potpisivanje „prve faze” sporazuma splasnule su zbog neslaganja dvije strane oko ukidanja carina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 62,51 USD, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...