fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 61 USD

Cijene nafte iznad 61 USD

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 61 USD, podstaknute osjetnim padom američkih zaliha i smanjenim snabdijevanjem iz Libije koja se nadovezala na dogovor vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,28 USD. U skoro identičnom je iznosu uvećana je cijena nafte na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 52,67 USD, prenosi SEEbiz.

Američki naftni institut (API) u utorak je objavio podatak da su zalihe nafte u Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice pale 10,2 miliona barela, više nego što su analitičari očekivali.

“Tržište nafte ponovo je krenulo uzlaznom putanjom nakon podsticajnog izvještaja API-a”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Dodatno je cijene nafte podstaklo smanjeno snabdijevanje iz Libije, koja je u nedjelju proglasila „višu silu” na izvoz s najvećeg naftnog polja zbog upada paravojnih formacija.

Smanjena proizvodnja u Libiji nadovezala se na prošlosedmičnu odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje u prvoj polovini iduće godine 1,2 miliona barela dnevno.

Dogovor vodećih proizvođača podstiče cijene, ali je njihov rast ograničen zbog slabijih izgleda za privredu i veće proizvodnje u drugim zemljama. Među njima se posebno ističu SAD koje će po svemu sudeći ovu godinu okončati na poziciji najvećeg svjetskog proizvođača nafte, ispred Rusije i Saudijske Arabije.

“Prilično smo uvjereni da će OPEC uspješno smanjiti prekomjerno snabdijevanje u predstojećem periodu i time u idućih šest mjeseci zadržati cijene nafte na londonskom tržištu za isporuke u idućem mjesecu iznad 60 USD”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

On je dodao da investitori i proizvođači strahuju od cunamija povećanog američkog snabdijevanja naftom iz škriljaca u drugoj polovini naredne godine i u 2020. paralelno postavljanju novog naftovoda na potezu od permskog bazena do Meksičkog zaliva.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 58,57 USD, što znači da je bila niža 1,15 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije