fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 65 USD

Cijene nafte iznad 65 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 65 USD, poduprte smanjenom proizvodnjom u Meksičkom zalivu koja je zasjenila neočekivano skroman pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i stišane napetosti oko Irana.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,22 USD, prenosi SEEbiz.

Cijena barela zaključila je trgovanje u minusu 2,13 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 58,31 USD, a zatvaranje je dočekala u minusu 1,96 USD.

Tržišta je poljuljala izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o velikom napretku u odnosu s Iranom.

On je kazao da njegov cilj nije promjena režima u Teheranu.

Trampove izjave protumačene su kao nagovještaj da bi se napetosti na Bliskom istoku mogle stišati.

Iran je naknadno demantovao američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, prema kojem je ta država spremna da razgovara o svom programu balističkih raketa.

Dodatan pritisak na cijene generisao je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj sjednici za 1,4 miliona barela.

Analitičari su očekivali pad za 2,7 milijuna barela.

Neočekivano skroman pad zaliha pokazao je da zatvaranje platformi u Meksičkom zalivu zbog prolaska uragana Barry krajem prošle sedmice nije značajnije uticalo na nivo zaliha.

Zalihe benzina takođe su pale, pokazali su podaci API-ja, ali manje nego što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle više nego što su analitičari predviđali.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.
Potporu cijenama pružila je smanjena proizvodnja u Meksičkom zalivu nakon oluje.

Američki Zavod za sigurnost i zaštitu životne sredine saopštio je da je još blokirano više od polovine proizvodnje u toj regiji, odnosno 1,1 milion barela nafte dnevno, te skoro četiri miliona prostornih metara plina dnevno.

Većina kompanija već je ponovo otvorila objekte kako bi nastavile proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 66,13 USD, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...