fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 66 USD

Cijene nafte iznad 66 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 66 USD u oskudnoj predbožićnoj trgovini na međunarodnim tržištima, podstaknute napretkom u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,37 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 60,98 USD, prenosi SEEbiz.

Obim trgovine ponovo je bio slab, što je uobičajeno za predbožićni period.

Cijene podstiče napredak u trgovinskim pregovorima Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dva najveća svjetska potrošača nafte, zahvaljujući blagotvornom uticaju na šanse za ekonomiju a time na potražnju za naftom u sljedećoj godini.

Kina je u četvrtak objavila popis izuzeća od uvoznih carina za šest naftnih i hemijskih proizvoda iz SAD-a, nekoliko dana nakon što su se Vašington i Peking dogovorili da će privremeni trgovinski sporazum biti potpisan u januaru.

Većina značajnih ekonomija vjerovatno je za sada izbjegla recesiju, ali rast će i dalje biti slabašan u narednoj godini, pokazuju ankete.

Od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu 23 odsto, nakon gotovo 20-odstotnog pada u prošloj.

Švajcarska banka UBS podigla je procjenu cijena nafte u narednoj godini, ali očekuje i blagi višak u snabdijevanju, od 300 hiljada barela dnevno.

Dosada su u UBS-u procjenjivali da će cijene u četiri tromjesečja naredne godine iznositi 58 USD, 55 USD, 58 i 60 USD po barelu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na službenim stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 67,93 USD, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije