fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nadomak 68 USD zahvaljujući podacima iz SAD-a i Kine

Cijene nafte nadomak 68 USD zahvaljujući podacima iz SAD-a i Kine

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak u slaboj pretprazničnoj trgovini na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 68 USD, podržane dobrim ekonomskim podacima iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i optimizmom zbog trgovinskog sporazuma dvije vodeće svjetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,93 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 61,72 USD.

Obim trgovine oskudan je zbog božićnih i novogodišnjih praznika, prenosi SEEbiz.

Podršku cijenama pružio je podatak da je dobit kineskih industrijskih kompanija u novembru porasla najsnažnije u posljednjih osam mjeseci.

Među sektorima, hemijska industrija, prerada nafte i industrija čelika izvijestile su da su u prošlom mjesecu ponovo poslovale u plusu zahvaljujući skoku potražnje i rastu cijena koje je podstaklo ublažavanje trgovinskog sukoba s Vašingtonom.

Kina i SAD stišale su početkom mjeseca trgovinske napetosti koje traju već 17 mjeseci, najavljujući dogovor o prvoj fazi sporazuma. Vašington i Peking utanačili su da će SAD sniziti carine na određene kineske proizvode, a Kina zauzvrat povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Negativan uticaj njihovog sukoba ogledao se u objavljenim podacima iz Japana, treće ekonomije svijeta, o padu industrijske proizvodnje u novembru, drugi mjesec zaredom.

Trgovce je ohrabrilo i objavljeno istraživanje, koje je pokazalo da je maloprodaja putem interneta u SAD-u dostigla rekordni nivo, nadmašivši očekivanja analitičara.

“Američki potrošači ne pokazuju naznake stezanja novčanika, što je pozitivno i za cijene nafte”, rekao je Stephen Innes iz AxiTradera.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica. Pretprošlog četvrtka iznosila je 67,93 USD.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...