fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale

Cijene nafte pale

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su prošle sedmice jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, između ostalih članica eurozone.

Na londonskom tržištu cijena barela je skliznula 1,1 odsto na 62,05 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 odsto na 52,7 USD.

Evropska komisija (EK) smanjila je u četvrtak, zbog trgovinskih napetosti u svijetu i domaćih činioca, procjene rasta ekonomija eurozone u ovoj godini na 1,3 odsto s prethodnih 1,9 odsto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

“Iz Evrope cijele sedmice stižu slabi makroekonomski podaci. To pokazuje da se usporava rast globalne ekonomije”, rekao je partner u firmi Again Capital Management, John Kilduff.

Već duže vrijeme usporava se, uprkos nizu podsticajnih mjera, i rast kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima.

S druge strane, podršku cijenama pruža smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu s Rusijom, u skladu sa prošlogodišnjim dogovorom o rezu proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

“Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u OPEC-u, smanjila je proizvodnju u januaru za oko 400 hiljada barela dnevno, na 10,24 miliona barela dnevno”, saopštili su izvori iz OPEC-a.

Rizik za ponudu na tržištima predstavljaju i američke sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji, uvedene krajem januara.

Analitičari očekuju da će to smanjiti izvoz Venezuele za 300 hiljada do 500 hiljada barela dnevno. Za sada je, međutim, njihov uticaj na međunarodna tržišta nafte ograničen.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, što bi moglo pozitivno da utiče na stabilizaciju kineske, ali i globalne privrede.

Trgovinski predstavnici te dvije zemlje nastaviće ove sedmice pregovore u Pekingu.

Međutim, rastu zalihe i proizvodnja nafte u SAD-u, što pritiska cijene nafte.

Firma Baker Hughes objavila je da je broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao drugi put u posljednje tri sedmice, nakon što su u januaru cijene nafte skočile oko 18 odsto.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za sedam, na ukupno 854. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je do sada najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na prošlu, dio proizvođača planira da snizi proizvodnju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije