fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, i to više od četiri odsto, što je posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i van Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 4,2 odsto, na 58,16 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,8 odsto, na 51,56 USD, prenosi SEEbiz.

Oštar pad cijena je posljedica širenja koronavirusa u Kini, od kojeg je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17 hiljada. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u 20-ak zemalja svijeta.

Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantine u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, međutim ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na privredu.

Vazduhoplovne kompanije otkazuju letove za Kinu i van nje, a mnoge kompanije su privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojevrsno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineske ekonomije u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 odsto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalne ekonomije u prvom tromjesečju 0,3 postotna boda.

Analitičari procjenjuju da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti kinesku potražnju za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju više od 250 hiljada barela dnevno i zakočiti cijene nafte, već pritisnute obilnom ponudom.

„Čini se sigurnim da će koronavirus usporiti rast kineske ekonomije i potražnje za energentima u ovom tromjesečju. Ako će ovaj virus imati slične učinke kao SARS 2003. godine, kineska potražnja za naftom mogla bi se smanjiti i za 400 hiljada barela dnevno”, pišu analitičari Capital Rconomicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Saudijska Arabija pokrenula je raspravu o pomijeranju redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sa marta na početak februara radi procjene uticaja koronavirusa na potražnju za naftom.

Međutim, analitičari su skeptični.

“Smatramo da je neizvjesnost u pogledu trajanja i uticaja virusa na privredu značajna. Zato nijesmo sigurni kakve bi rezultate mogao proizvesti hitan OPEC-ov sastanak u februaru, izuzev uobičajenih umirujućih poruka tržištu da će proizvođači preduzeti mjere kako bi osigurali ravnotežu na tržištu”, naveo je analitičar u banci BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle godine da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjiti proizvodnju ukupno 1,7 miliona barela dnevno kako bi se smanjile zaliha i podržale cijene.

Njihov sporazum ističe u martu, a analitičari smatraju da bi OPEC trebalo da dodatno smanji proizvodnju. Iz OPEC-a poručuju da su spremni da razmotre sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je duže vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, a izvještaj firme Baker Hughes pokazao je da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za jedno postrojenje, na njih ukupno 675.

U istom periodu prošle godine aktivno je bilo 847 postrojenja.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...