fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale drugu sedmicu zaredom 

Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom 

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su i prošle sedmice, druge zaredom, jer se ulagači plaše da će napetosti u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine negativno uticati na rast svjetske ekonomije, kao i na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice potonula 5,4 odsto na 68,53 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 odsto na 54,50 USD, prenosi SEEbiz.

Pritisak na cijene nafte traje već desetak dana, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, jer ta zemlja u pregovorima do sada nije ispunila ranije data obećanja.

Kina je početkom prošle sedmice odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom. Kineska centralna banka odredila je u ponedjeljak kurs iznad sedam juana za dolar, zbog čega je cijena kineske valute zaronila na najniži nivo u 11 godina.

Slabljenjem juana kineski proizvodi na stranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom.

Iako se kasnije kurs juana stabilizovao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, ulagači se i dalje plaše da će sukob između dvije najveće svjetske ekonomije negativno uticati na potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prošle sedmice je objavila da je globalna potražnja za naftom od januara do maja porasla najsporijim tempom od 2008, pritisnuta posustajanjem globalne ekonomije i trgovinskim ratom SAD-a i Kine.

IEA je, također, smanjila procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, na 1,1 milion, odnosno 1,3 miliona barela dnevno. S druge strane, podršku cijenama pruža predanost članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom u dogovoru o ograničenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno do kraja marta naredne godine.

Iz Saudijske Arabije poručeno je da će ta vodeća izvoznica nafte u OPEC-u u avgustu i septembru zadržati izvoz ispod sedam miliona barela dnevno kako bi se tržište uravnotežilo, a zalihe smanjile.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigao je signal da namjeravaju i dalje podsticati mjere uravnoteženja tržišta.

Proizvodnja nafte u Rusiji porasla je u prvoj sedmici avgusta na 1,32 miliona barela dnevno, s 11,15 miliona, koliko je u prosjeku iznosila u julu. Proizvodnja početkom avgusta nešto je veća nego što se Rusija dogovorila s OPEC-om.

Ipak, dok OPEC ograničava proizvodnju, u SAD-u se ona i dalje kreće nedaleko od najviših nivoa u povijesti, pa tako SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja. Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen šestu sedmicu zaredom, i to za šest postrojenja na ukupno 764, najniži nivo od februara prošle godine.

U istoj sedmici u avgustu prošle godine aktivno je bilo 869 postrojenja. To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Najčitanije