fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 59 USD 

Cijene nafte pale ispod 59 USD 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 59 USD nakon što su na snagu stupile nove američke i kineske carine, iznova podstaknuvši zabrinutost za svjetski ekonomski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,7 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 54,72 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovina je bila oskudna zbog praznika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a u fokusu su bile nove američke i kineske carine uvedene proteklog vikenda.

SAD su u nedjelju pokrenule novi ciklus carina od 15 odsto na uvoz niza kineskih proizvoda, uključujući obuću, pametne satove i televizore ravnih ekrana. Kina je uvela carine od pet odsto na uvoz sirove nafte iz SAD-a, čime su prvi put u trgovinski sukob dvije vodeće ekonomije uključeni i energenti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se uprkos tome predstavnici dvije strane sastati u septembru kako bi razgovarali o rješenju trgovinskog spora. Prema objavi na Twitteru, njegov cilj je da smanji američku zavisnost od Kine.

On je ponovo pozvao američke kompanije da nađu alternativu za kineske dobavljače.

“Iako je Trump naveo da planirani pregovori SAD-a i Kine nijesu otkazani, na tržištu prevladava rezignacija u očekivanju nastavka sukoba dvije zemlje. Trgovci sada upiru oči u centralne banke, očekujući od njih da ublaže monetarnu politiku kako bi podstakle sklonost rizičnijoj imovini”, zaključio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Cijene je zakočio i podatak o rastu proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u avgustu, što je prvi put ove godine. Razlog je veće snabdijevanje iz Iraka i Nigerije koje je nadmašilo smanjeno iz Saudijske Arabije i osjetno manji izvoz iz Irana zbog američkih sankcija.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,11 USD, što znači da je bila 13 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije