fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 62 USD

Cijene nafte pale ispod 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 62 USD zbog ograničenog napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora, veće norveške proizvodnje i očekivanja rasta američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 70 centi u odnosu na prethodni dan, na 61,74 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 56,32 USD, prenosi SEEbiz.

Izvor iz kineske vlade u ponedjeljak je prema izvještaju CNBC-a kazao da u Pekingu vlada pesimizam u pogledu trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Dugotrajni spor dvije vodeće svjetske ekonomije prigušuje izglede za rast svjetske ekonomije i potražnje za naftom.

“Uzlazni trend na tržištu nafte možda je oslabio zbog ne baš ružičastih izvještaja iz Kine o trgovinskom ratu”, smatra Craig Erlam iz OANDA-e.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvorila je i povećana norveška proizvodnja i očekivanja daljeg rasta zaliha sirove nafte u SAD-u.

Proizvodnja u Norveškoj porasla je u oktobru više nego što se zvanično predviđalo, zbog ranijeg početka proizvodnje u polju Johan Sverdrup. To polje spada među najveća u Sjevernom moru, a njegovi bareli se prodaju na londonskom tržištu.

Analitičari u prosjeku očekuju i da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici oko 1,1 milion barela. Time bi se rast nastavio četvrtu sedmicu zaredom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim zvaničnim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 63,44 USD, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije