fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 64 USD

Cijene nafte pale ispod 64 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 64 USD, pritisnute mogućom brzom obnovom saudijske proizvodnje i novim znakovima slabosti evropske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,84 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 57,71 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce je zaokupila izjava neimenovanog izvora, upućenog u situaciju nakon napada dronovima na saudijska postrojenja, da je Saudijska Arabija obnovila oko 75 odsto izgubljene proizvodnje.

Njegove riječi su signalizovale skoro povećanje ponude, pritisnuvši cijene nafte, a raspoloženje na tržištima dodatno su prigušili znakovi osjetnog usporavanja ekonomije eurozone u septembru.

Istraživanje londonske firme Markit pokazalo je da je privreda u zoni primjene zajedničke evropske valute gotovo stagnirala u ovom mjesecu pod uticajem pada aktivnosti u Njemačkoj gdje se recesija u industriji neočekivano produbila.

To je negativno uticalo na tržišta nafte, ali i dionica.

“Cijene nafte prate pad na evropskim tržišta dionica što je razumljivo nakon loših podataka o proizvodnji u bloku jedinstvene evropske valute i implikacija po globalni rast i potražnju”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Značajniji pad cijena spriječila je ipak napetost na Bliskom istoku, budući da je Pentagon naredio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika u regiji Persijskog zaliva kako bi ojačao zračnu i raketnu odbranu Saudijske Arabije.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napad na saudijska postrojenja i najavljuje saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i evropskim saveznicima na zajedničkom odgovoru. SAD i Saudijska Arabija takođe smatraju da je za napad kriv Iran, koji odbacuje odgovornost.

Napadi na saudijska postrojenja ujedno su usmjerili pažnju investitora na mogućnost poremećaja u snabdjevanju iz drugih proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Saudijska postrojenja i dalje tinjaju a nad tržište se nadvila i mogućnost novih poremećaja u Nigeriji, Libiji i Venezueli”, tumači Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 65,3 USD, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Podrška za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je zainteresovane da se do...