fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 82 USD

Cijene nafte pale ispod 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 82 USD, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila procjene potražnje u narednoj godini, raspirujući talas rasprodaja koji je zahvatio tržište zbog naglog pada cijena na berzama.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,49 USD na 81,6 USD, a na američkom 1,17 USD na 72 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta nafte poljuljao je snažan pad cijena dionica na američkom tržištu zbog pojačane nesklonosti ulagača riziku. Dodatni pritisak na cijene generisao je sedmični izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o zalihama, koji je pokazao skok zaliha sirove nafte u prošloj sedmici od 9,7 miliona barela, znatno više nego što su trgovci očekivali.

Silazni trend cijena na tržištima podstakao je OPEC, koji je ponovo snizio prognozu rasta globalne potražnje za naftom u idućoj godini, zbog očekivanog nepovoljnog uticaja trgovinskih sporova i oscilacija na tržištima u nastajanju na globalnu privredu.

U OPEC-u procjenjuju da će potražnja za njihovom naftom u narednoj godini iznositi 31,8 miliouna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je u srijedu cijena barela referentne korpe nafte iznosila 82,6 USD, što je za oko pola dolara manje nego dan ranije.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu