fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 60 USD

Cijene nafte pale na 60 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 60 USD budući da su se trgovci uprkos napretku na diplomatskom planu ponovo usmjerili na trgovinske tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,05 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 72 centa nižoj cijeni, od 55,58 USD, prenosi Hrportfolio.

Peking i Vašington dogovorili su se u četvrtak da će početkom oktobra organizovati razgovore na visokom nivou kako bi riješili trgovinske razmirice. Vijest je razveselila investitore, ulivajući nadu u skori završetak trgovinskog rata i ukidanje recipročnih carina između dvije vodeće svjetske ekonomije koje su naštetile svjetskom ekonomskom rastu.

Dugotrajni sukob zaustavio je rast cijena nafte ove godine koji je podstakao koordinirano smanjenje snabdijevanja iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača predvođene Rusijom.

Analitičari upozoravaju da slabljenje potražnje u kontekstu trgovinskog sukoba upućuje na pretpostavku o silaznom trendu cijena u predstojećem periodu.

Trgovci su zanemarili podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, 4,8 miliona barela, uprkos osjetnom povećanju uvoza, saopšteno je iz američke vlade. Time su se spustile na najniži nivo od prošlogodišnjeg oktobra.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,58 USD, što znači da je porasla 1,61 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...