fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 62 USD

Cijene nafte pale na 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 62 USD, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump umanjio važnost izvještaja o skorom ukidanju carina u dugotrajnom američko-kineskom trgovinskom ratu.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 62,03 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 56,65 USD.

Trump je u subotu kazao da se trgovinski pregovori sa Kinom “vrlo lijepo” razvijaju, ali da će SAD pristati na sporazum samo ako bude u američkom interesu.

On je rekao da su pojedini mediji netačno izvijestili da je SAD spreman da ukine carine u sklopu “prve faze” sporazuma, prenosi SEEbiz.

Dvije vodeće svjetske ekonomije već 16 mjeseci vode trgovinski rat koji je zakočio rast svjetske ekonomije, podstakavši analitičare da snize prognoze naftne potražnje.

To je potpirilo strahovanja od prekomjernog snabdijevanja naftom u narednoj godini.

Analitičari Commerzbanka naveli su da očekuju da će se cijene u dogledno vrijeme kretati u ograničenom rasponu, pri čemu će njihov smjer vjerovatno diktirati medijski izvještaji o trgovinskom sukobu.

Cijene nafte često slijede one na tržištima dionica koja su danas bilježila pad zbog eskalacije nasilja u Hong Kongu.

Dodatni pritisak stvorile su loše vijesti iz Kine.

Tako su podaci objavljeni tokom vikenda pokazali da su proizvođačke cijene u oktobru pale najviše u nešto više od tri godine, a prodaja automobila smanjena je 16. mjesec zaredom.

Iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) stižu signali da nema potrebe za dodatnim smanjenjem snabdijevanja.

Glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo kazao je da izgledi za tržište nafte u sljedećoj godini možda imaju uzlazni potencijal.

Vodeći proizvođači predvođeni OPEC-om i Rusijom trenutno smanjuju snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe krajem marta sljedeće godine.

Drugi po veličini ruski proizvođač nafte, Lukoil, prema riječima njegovog čelnika, očekuje produženje sporazuma o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Sličan stav iznio je i Oman, dok su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata poručili da nijesu zabrinuti za dugoročni rast potražnje za naftom.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 61,98 USD, te je pala za 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije