fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 55 USD

Cijene nafte pale prema 55 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 55 USD, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica tog energenta (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile procjene potražnje u ovoj godini zbog epidemije koronavirusa u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,32 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 33 centa nižoj cijeni, od 50,84 USD, prenosi Hina.

Tržišta su zaokupile procjene OPEC-a i IEA-e o potražnji i ponudi nafte u ovoj godini u kontekstu epidemije koronavirusa u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu.

Potražnja u azijskom divu pala je zbog ograničenja putovanja i karantine u više gradova.

Nakon primjene nove dijagnostike iz provincije Hubei, odakle je epidemija krenula, saopštili su da je broj novih potvrđenih slučajeva u srijedu skočio za 14,84 hiljade, na ukupno 48,2 hiljade.

Broj smrtnih slučaja povećao se za 242, najviše tokom dana od izbijanja epidemije.

Odvojeno je rafinerijska korporacija China National Chemical saopštila da će zatvoriti postrojenje kapaciteta 100 hiljada barela dnevno i smanjiti preradu u druge dvije rafinerije zbog pada potražnje za gorivima.

Na te vijesti nadovezala se Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je u mjesečnom izvještaju procijenila da će zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju pasti prvi put u deset godina, na 825 hiljada barela dnevno.

U drugom tromjesečju očekuju oporavak.

OPEC je takođe snizio procjenu potražnje za sirovom naftom u ovoj godini, za 200 hiljada barela dnevno, što je podstaklo očekivanja da bi zajedno sa svojim saveznicima među nezavisnim proizvođačima na sljedećem sastanku, možda već ovog mjeseca, mogli dogovoriti dodatno ograničenje snabdijevanja.

Zbog sniženih procjena potražnje, cijene nafte u terminskim ugovorima sada su niže za isporuke u narednim mjesecima nego u onima s isporukom u drugom dijelu godine.

Odražavajući dobro snabdjeveno tržište, američke zalihe sirove nafte su u prošloj sedmici porasle za čak 7,5 miliona barela.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 55,54 USD, što znači da je porasla 1,38 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije