fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 58 USD

Cijene nafte pale prema 58 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 58 USD, zbog ponovnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Kini i zabrinutosti za ekonomiju i potražnju u Aziji nakon slabih makroekonomskih podataka.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,06 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,25 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni od 53,04 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je zabrinuo podatak kineskih vlasti da je u zatvorima koronavirusom zaraženo skoro 500 ljudi, od čega skoro polovina van pokrajine Hubei.

Južna Koreja saopštila je da je evidentirano 100 novih slučajeva zaraze, dvostruko više u odnosu na ukupan dosadašnji broj.

Epidemija je prouzrokovala i nagli pad aktivnosti u japanskoj industriji u februaru, najveći u sedam godina.

Paralelno se čini da se vodećim proizvođačima ne žuri da dodatno ograniče snabdijevanje, uprkos očekivanom padu potražnje zbog epidemije.

Ruski ministar energetike Alexander Novak kazao je da su globalni proizvođači zaključili da ne bi više imalo smisla da se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici okupljaju prije planiranog redovnog sastanka u narednom mjesecu.

Trenutno OPEC+ smanjuje proizvodnju za 1,7 miliona barela dnevno, a tehnički odbor je preporučio da bi trebalo da se smanji za dodatnih 600 hiljada barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom.

Pažnja ulagača se sada okreće sastanku finansijskih zvaničnika 20 vodećih, razvijenih i ekonomija u nastajanju (G20), koji će ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji raspravljati o rizicima po globalnu privredu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 58,94 USD, što znači da je bila 59 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...