fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 61 USD

Cijene nafte pale prema 61 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak zbog naznaka usporavanja ekonomskih aktivnosti, pod uticajem trgovinskih sporova koji su nadjačali strahovanja za snabdijevanje nakon napada na tankere u Omanskom zalivu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 61,33 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 51,93 USD.

Trgovci su se danas fokusirali na podatke iz Kine koji podržavaju zabrinutost da trgovinski sporovi koče ekonomske aktivnosti, prenosi Hrportfolio.

“Industrijska proizvodnja u Kini posustaje, bilježeći najslabiji rast u posljednjih 17 godina zbog trgovinskih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, naveli su u bilješci klijentima analitičari JBC Energy-a.

Cijene su pod pritiskom i zbog sumornih procjena rasta potražnje za naftom u ovoj godini, koje je u petak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), naodeći kao razlog pogoršanje izgleda za globalnu trgovinu.

Time je u drugi plan pala zabrinutost za snabdijevanje nakon prošlosedmičnih napada na tankere u Omanskom zaljevu. SAD je za napade okrivio Iran koji odlučno opovrgava optužbe, što je podstaklo strah od sukoba u vodećoj svjetskoj regiji za proizvodnju nafte.

Prijetnja je u međuvremenu donekle splasnula iako su napetosti na strateškoj ruti i dalje pojačane.
Američki državni službenik, Mike Pompeo u nedjelju je saopštio da Vašington ne želi da uđe u rat s Iranom, ali da će preduzeti sve potrebne mjere, uključujući i diplomatiju, kako bi obezbijedio sigurnu plovidbu na Bliskom istoku.

Trgovci su ignorisali i ponovnu izjavu saudijskog ministra energetike, Khalida al-Faliha, da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), na sastanku koji bi se, prema njegovim riječima, mogao održati u prvoj sedmici jula, mogla postići konsenzus o produženju sporazuma o ograničenom snabdijevanju na drugu polovinu godine.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 61,25 USD i bila je 26 centa viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije