fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 62 USD

Cijene nafte pale prema 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 62 USD, jer je širenje korona virusa podsjetilo trgovce na epidemiju teškog akutnog respiratirnog sindroma (SARS) koja je odvratila ljude od putovanja i zakočila svjetsku ekonomiju i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,33 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 89 centi nižoj cijeni, od 55,85 USD, prenosi HRportfolio.

Trgovce je uznemirila prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u snabdijevanju u prvoj polovini ove godine.

Dodatni razlog za zabrinutost bile su vijesti o širenju novog korona virusa u Kini zbog mogućeg negativnog uticaja na ekonomiju i potražnju za naftom.

Kina je uvela karantin u tri grada, ishodišta epidemije koja je podsjetila na epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine, takođe u Kini.

I SARS je zakočio rast svjetske ekonomije, odvraćajući ljude od putovanja.

Olivier Jakob iz savjetodavne kompanije Petromatrix kazao je da je glavni pokretač temeljnih faktora zapravo strah od virusa.

Slučajevi povezani sa novim korona virusom zabilježeni su čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, a globalna tržišta dionica dodatno uznemiruje približavanje kineske Lunarne nove godine kada milioni Kineza putuju kako unutar zemlje, tako i u inostranstvo.

Kako bi ograničio širenje virusa, Peking je otkazao proslavu Nove godine i druge javne manifestacije, uključujući dva tradicionalna hramska festivala.

Analitičari JPM commodities Researcha, u bilješci klijentima, naveli su da ako se kriza razvije u epidemiju nalik na onu SARS-a, procjenjuju mogući nagli skok cijena nafte za do pet USD po barelu bazirano na kretanjima cijena nafte u dužem vremenskom periodu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 64,66 USD, što znači da je bila 60 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije