fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 63 USD

Cijene nafte pale prema 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 63 USD, pri čemu je fokus pažnje usmjeren na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene partnere koji usuglašavaju detalje značajnijeg ograničenja snabdijevanja početkom naredne godine.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 58,1 USD, prenosi Hrportfolio.

OPEC i njene saveznice među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, postigli su dogovor o značajnijem ograničenju proizvodnje kako bi spriječili prekomjerno snabdijevanje u uslovima stagnacije ekonomskog rasta zbog američko-kineskog trgovinskog rata, saznaje Reuters iz neimenovanih izvora.

Snabdijevanje će u prvom tromjesečju naredne godine biti smanjeno za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, uz striktnije poštovanje dogovorenih kvota i određena prilagođavanja.

Trenutno OPEC i saveznice smanjuju snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno.

Sporazumom će smanjenje dostići 1,7 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 1,7 odsto globalne naftne proizvodnje. Očekuje se da će sporazum trajati do kraja marta.

OPEC će vjerovatno preuzeti na svoja leđa smanjenje za 340 hiljada barela dnevno, a nezavisni proizvođači preostalih 160 hiljada barela dnevno.

Eventualni rast cijena nafte zbog značajnijeg ograničenja snabdijevanja OPEC-a i saveznica vjerovatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne učestvuju u sporazumu.

SAD ruši rekorde proizvodnje, čak i uz smanjeni broj bušotinskih postrojenja i popunjava razliku u proizvodnji.

Više cijene nafte podržavaju inicijalnu javnu ponudu dionica saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramco, kojima se trgovalo na gornjoj granici naznačenog raspona.

Aramcov IPO bio je s pribavljenih 25,6 milijardi USD najveći u svijetu, nadmašivši onaj kineskog diva internetske trgovine Alibabe koji je 2014. godine prikupio 25 milijardi USD.

Iznos ipak nije bio dovoljan da tržišna kapitalizacija Saudi Aramca dosegne dva biliona USD, kao što je zacrtao prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Strani ulagači držali su se podalje od Aramcovog IPO-a koji je bio ograničen na saudijske državljane i regionalne investitore.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,81 USD, što znači da je porasla 1,42 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...