fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 68 USD

Cijene nafte pale prema 68 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 USD, budući da ulagači ne očekuju probleme u snabdjevanju s Bliskog istoka u predstojećem periodu uprkos eskalaciji napetosti nakon američkog ubistva najvišeg iranskog vojnog zapovjednika.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,38 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 62,81 USD, prenosi Hina.

Cijene nafte skočile su u prethodna dva trgovinska dana, dosegnuvši u Londonu najviši nivo od prošlogodišnjeg septembra, a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) najviši nivo od prošlogodišnjeg aprila, zbog straha od eskalacije sukoba i poremećaja u snabdjevanju s Bliskog istoka nakon američkog ubistva zapovjednika iranskih elitnih postrojbi Kasema Sulejmanija. Iran je obećao nemilosrdnu osvetu.

“I dalje smatramo da će, ukoliko izostane odmazda odnosno poremećaj u snabdjevanju, cijene nafte u prvom tromjesečju ove godine padati i da će tržište i u prvoj polovini godine biti dobro snabdjeveno”, naveli su u bilješci analitičari ING-a.

U savjetodavnoj firmi Consultancy Eurasia Group smatraju da će se Iran vjerovatno usredsrediti na američke vojne, a ne na energetske ciljeve.

Analitičar Julius Baera, Carsten Menke, naveo je da je iranski režim prilično racionalan i strateški orijentisan.

“Troškovi direktne vojne konfrontacije previsoki su, a ometanje tokova nafte otuđilo bi suzdržane iranske saveznike, poput Kine i Indije. Zatvaranje Hormuškog tjesnaca, ključnog uskog grla globalnih naftnih tokova, i dalje je vrlo malo vjerovatno”, ocijenio je Menke.

Cijene nije podržalo ni striktnije poštovanje sporazuma o ograničenju snabdjevanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, za ukupno 1,7 miliona barela dnevno do kraja marta.

Članice OPEC-a proizvodile su u decembru ukupno 29,50 miliona barela dnevno, 50 hiljada barela dnevno manje u odnosu na revidirane podatke za novembar, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 70,89 USD, što znači da je bila 1,5 USD niža nego u petak.

Najčitanije