fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale više od 1,5 odsto

Cijene nafte pale više od 1,5 odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su prošle sedmice, nakon niza znakova daljeg usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, između ostalog, kineske, što je podržalo strahovanja od slabljenja potražnje za tim energentom.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice skliznula 1,8 odsto, na 59,42 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 odsto, na 53,78 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su se našle pod pritiskom zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Tako je, između ostalog, objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je slabiji rast nego što su analitičari očekivali i najsporiji u posljednjih 27 i po godina.

To pokazuje da je američko-kineski trgovinski rat izazvao slabljenje i domaće i strane potražnje.

Zbog toga je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na tri odsto, što bi bila najniža stopa rasta od finansijske krize.

Podršku cijenama pruža nada ulagača da će uskoro Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina potpisati barem parcijalni trgovinski sporazum, što bi bio korak prema smirivanju tenzija između dvije zemlje.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od godinu. U tom periodu SAD su nametnule više carine na milijarde USD vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje rasta globalne ekonomije.

Ulagači se nadaju da bi smanjivanje napetosti između SAD-a i Kine moglo spriječiti dalje usporavanje rasta svjetske ekonomije, a time ojačati i potražnju za energentima.

Podršku cijenama nafte pruža i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njegovih partnera. OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, pridržavaju se dogovora da će do marta naredne godine ograničavati snabdjevanje za 1,2 miliona barela dnevno.

OPEC je u najnovijem mjesečnom izvještaju snizio procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini na 980 hiljada barela dnevno, a potvrdio procjenu o njenom povećanju u narednoj godini za 1,08 miliona barela dnevno.

U fokusu ulagača bio je u petak i izvještaj firme Baker Hughes, prema kojem je prošle godine broj aktivnih postrojenja u SAD-u porastao drugu sedmicu zaredom, za jedno postrojenje, na ukupno 713.

Međutim, to je ipak i dalje najmanji broj aktivnih postrojenja od maja 2017. godine, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade na osnovu viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije