fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom zbog ekonomskog usporavanja

Cijene nafte pod pritiskom zbog ekonomskog usporavanja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog znakova da se usporavanja rasta u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji na svijetu, širi i na ostale zemlje, što bi moglo uticati i na smanjenje potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 61,94 USD. Barel je na američkom tržištu oslabio 64 centi na 53,16 USD, prenosi SEEbiz.

Kineski statistički ured upozorio je u utorak da će ekonomsko usporavanje pogoditi kinesko tržište rada, budući da pad proizvodnih narudžbi ukazuje na dalje smanjenje aktivnosti u narednim mjesecima i na veća otpuštanja.

Kina je u ponedjeljak objavila podatak o ekonomskom rastu u prošloj godini od 6,6 odsto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

Kineski uvoz nafte do sada je prkosio ekonomskom usporavanju, dostigavši rekordni nivo od preko deset miliona barela dnevno krajem prošle godine. Mnogi analitičari smatraju da je ta zemlja dostigla vrhunac rasta potražnje za energentima i da će se sada njena žeđ smanjivati zbog ekonomskog usporavanja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je snizio procjenu globalnog ekonomskog rasta u ovoj godinu na 3,5 odsto, u odnosu na 3,7 odsto koliko je procjenjivao u oktobru prošle godine.

Inače, postoji vrlo visoka korelacija između ekonomskog i rasta potražnje za naftom.

“To je druga revizija naniže u posljednja tri mjeseca, ali možda ćemo još vidjeti dalje smanjenje u bliskoj budućnosti ako trgovinske napetosti eskaliraju, budući da Velika Britanija izlazi iz EU-a bez sporazuma, a ekonomski rast u Kini uspporava”, rekao je Hussein Sayed iz brokerske agencije FXTM.

U odvojenom izvještaju je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,49 USD, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...