fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte podupire optimizam u međunarodnoj trgovini

Cijene nafte podupire optimizam u međunarodnoj trgovini

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima usljed znaka poboljšanja trgovinskih odnosa Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je ublažilo zabrinutost za potražnju i sve veće napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,25 USD. Na američkom tržištu cijena barela je porasla 13 centi, na 61,19 USD, prenosi SEEbiz.

Američka vojska je prošlog vikenda izvela vazdušne napade protiv iranskih paravojnih snaga Katib Hezbollah. Zbog toga su proiranski demonstranti u srijedu upali u američku ambasadu u Bagdadu, ali su se povukli nakon što su SAD rasporedile dodatne trupe.

Cijene nafte podupire i optimizam da će trgovinski pregovori dvije najveće svjetske ekonomije povećati potražnju.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je najavio da će trgovinski sporazum između SAD i Kine, odnosno prva faza tog sporazuma biti potpisana 15. januara u Bijeloj kući.

U januaru je planiran i početak dubljih rezova proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, uključujući Rusiju. Oni su dogovorili da će od 1. januara smanjiti proizvodnju za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, uz prethodne rezove od 1,2 miliona barela dnevno.

Smanjenje dolazi u vrijeme kada je Rusija objavila podatke o rekordno visokoj proizvodnji nafte i tečnog gasa u prošloj godini, od 11,25 miliona barela dnevno. U 2018. godini zabilježila je do tada najviši nivo od 11,16 miliona barela dnevno, pokazali su podaci Ministarstva energetike.

Pad američkih zaliha u prošloj sedmici ohrabrio je cijene. Američke zalihe sirove nafte pale su 7,8 miliona barela u sedmici završenoj s 27. decembrom, dok su analitičari očekivali smanjenje za slabijih 3,2 miliona barela, prema podacima američkog Instituta za naftu (API).

Najčitanije