fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 71 USD, nakon što je Saudijska Arabija saopštila da bi globalna ponuda trebalo da bude smanjena milion barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,26 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa većoj cijeni, od 60,93 USD, prenosi Hrportfolio.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih saopštio je da bi globalna proizvodnja trebalo da bude smanjena milion barela dnevno u odnosu na oktobarske nivoe, kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža na tržištu i izbjeglo neželjeno gomilanje zaliha.

On je kazao da će od decembra Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju 500 hiljada barela dnevno.

Prema službenim podacima, proizvodnja Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povećana je u prethodna tri mjeseca 1,05 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvozonica nafte (OPEC) zbog toga će morati da prilagodi proizvodnju koja iznosi oko 33,3 miliona barela dnevno i čini oko trećine ukupne globalne dnevne ponude.

Državni službenik Kuvajta rekao je da su glavne izvoznice tokom vikenda raspravljale o predlogu neke vrste rezova u snabdijevanju naredne godine, iako nije otkrivao pojedinosti.

OPEC-u trenutno najveće glavobolje zadaje povećanje američke proizvodnje.

Predstavnik singapurske savjetodavne kompanije Oanda, Stephen Innes, rekao je da je jasno da OPEC čeka udarac na području proizvodnje iz škriljaca, budući da se američka proizvodnja povećala na rekordnih 11,6 miliona barela dnevno i da će već naredne godine premašiti 12 miliona barela.

U takvom okruženju pažnja analitičara usmjerena je na odnos ponude i potražnje u narednoj godini.
Analitičar Petromatrixa, Olivier Jakob, naveo je da budžeti za narednu godinu zaista signaliziraju značajan višak u globalnom snabdijevanju, posebno u prvoj polovini godine.

OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) objaviće krajem sedmice redovne mjesečne izvještaje o šansama ponude i potražnje za naftom.

“OPEC i IEA objaviće ove sedmice ažurirane procjene za tržište nafte, a izgledi potražnje za narednu godinu nagovještavaju njeno slabljenje. Mislim da će procjene u njihovim izvještajima biti slabije, jer će morati da budu prilagođene za povećanje proizvodnje u SAD-u”, kazao je Jakob.

Cijene nafte pale su u oktobru oko 20 odsto zbog ubrzanog povećanja globalnog snabdijevanja i prijetnje posustajanja potražnje, posebno onih kupaca, poput Indije, Indonezije i Kine, čije su se valute oslabile u odnosu na dolar i smanjile njihovu kupovnu moć.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 68,89 USD, što znači da je pala 1,79 USD u odnosu na dan ranije.

Najčitanije