fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema nivou od 65 USD, podstaknute nadom da će Sjedinjene Američke Države i Kina sklopiti trgovinski sporazum, što je potisnulo u drugi plan neočekivani rast američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,47 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 58,48 USD, prenosi Hrportfolio.

U protekla dva dana cijene nafte podstiču očekivanja da će dva vodeća svjetska potrošača, Kina i SAD, uskoro potpisati preliminarni sporazum i time okončati 16-mjesečni trgovinski spor.

„Na tržištu i dalje vlada optimizam u pogledu trgovinskog sporazuma. Ne kopni vjera da bi mogao biti sklopljen pozitivan trgovinski sporazum”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Optimizam je podstakao američki predsjednik Donald Trump, koji je u utorak rekao da su SAD i Kina blizu dogovoru, nakon što su najviši zvaničnici dvije zemlje razgovarali telefonom i složili se da nastave da rade na preostalim pitanjima.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 3,6 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim službenim stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 63,92 USD, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije