fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle do 63 USD

Cijene nafte porasle do 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 USD, podstaknute nadom da će američki predsjednik Donald Trump možda signalizirati napredak u trgovinskim pregovorima s Kinom , kao i nižim zalihama u naftnom čvorištu Kušing.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,48 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa višoj cijeni od 57,3 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci pažljivo prate američko-kineske pregovore o trgovini. Nakon 16-mjesečnog trgovinskog spora i recipročnih carina koji su usporli svjetsku ekonomiju i podstakli zabrinutost za potražnju za energentima, američki predsjednik je prošlog vikenda ocijenio da se pregovori “vrlo lijepo” odvijaju.

Trump je, međutim, u utorak poručio da su netačne informacije prema kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da ukinu carine u sklopu prve faze sporazuma.

Dodatnu potporu cijenama pružili su američki podaci, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u čvorištu u Kušingu prošle sedmice oko 1,2 miliona barela, navode trgovci, pozivajući se na potake Genscapea. U sedmici prije toga zalihe su u tom čvorištu prema službenim podacima porasle petu nedjelju zaredom.

Na tržištu prate i razmatranja vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja. Trenutno Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju snabdijevanje 1,2 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe krajem marta.

Oman, jedan od nezavisni proizvođača koji sarađuje s OPEC-om, najavio je da će vjerovatno produžiti sporazum, ali je malo vjerojatno da će značajnije ograničiti snabdijevanje.

Proizvođači će se sastati 5. i 6. decembra u Beču kako bi razmotrili daljnju proizvodnu strategiju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,26 USD, te je porasla 28 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije