fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 59 USD

Cijene nafte porasle iznad 59 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, nakon signala iz Kine o napretku u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 59,26 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 26 centi višoj cijeni od 53,57 USD.

“Kina i SAD postigli su napredak u trgovinskim pregovorima”, saopštio je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, Le Yucheng, dodajući da bi se svi problemi mogli riješiti budu li se dvije strane međusobno uvažavale.

Lukman Otunuga iz FXTM-a kazao je da će optimizam u vezi trgovinskih pregovora i dalje podsticati dobro raspoloženje na finansijskim tržištima.

“Averzija prema riziku mogla bi se vratiti ukoliko se razgovori otegnu ili dođe do problema”, dodao je Otunuga.

Izrazitiji rast cijena zakočila je i zabrinutost za svjetsku privredu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prošle sedmice prognozirao da će zbog američko-kineskog trgovinskog rata i trgovinskih sporova širom svijeta svjetska ekonomija ove godine porasti tri odsto, najslabije od globalne finansijske krize prije deset godina.

Slabiji ekonomski rast znači i slabiju potražnju za robom poput nafte.

Cijene pritiska i očekivanje da će najnoviji izvještaji pokazati rast američkih zaliha sirove nafte, šestu sedmicu uzastopno.

Zalihe derivata i benzina vjerovatno su pale, prema Reutersovom istraživanju.

Američki institut za naftu (API) objaviće izvještaj danas, a Vlada sjutra.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice među nezavisnim proizvođačima, predvođene Rusijom, obvezale su se da ograniče snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno do marta naredne godine.

OPEC će se ponovo sastati 5. i 6. decembra.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, kazao je da će u narednih nekoliko godina američka proizvodnja nafte vjerovatno dostići vrhunac, dok trenutne cijene nafte ograničavaju stope rasta.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,5 USD, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije