fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 62 USD uoči sastanka OPEC-a

Cijene nafte porasle prema 62 USD uoči sastanka OPEC-a

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 62 USD, podržane naznakama da bi vodeći proizvođači mogli postići dogovor o značajnijem ograničenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,13 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,62 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,07 USD višoj cijeni, od 56,24 USD.

Na kraju prošle sedmice tržišta su zabrinule obnovljene napetosti u odnosima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine koji pregovaraju o trgovinskom sporazumu, prenosi Hina.

Pritisak su stvorili i podaci koji su pokazali rekordnu proizvodnju u SAD-u, od 12,46 miliona barela dnevno u septembru.

Fokus se preusmjerio na izjave dva neimenovana izvora da se očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, ograničiti snabdijevanje za dodatnih 400 hiljada barela dnevno.

Trenutno je smanjuju za 1,2 miliona barela dnevno.

“Raspravlja se o značajnijem ograničenju snabdijevanja. U prvoj polovini naredne godine čeka nas veliko gomilanje zaliha, moramo voditi računa o tome”, rekao je izvor iz OPEC-a.

Ministri OPEC-a sastaće se u Beču u četvrtak, a dan nakon toga pridružiće im se i nezavisni proizvođači.

Podšku cijenama pružio je i neočekivan podatak o rastu aktivnosti u kineskoj industriji zahvaljujući oporavku domaće potražnje, podržane pojačanim podsticajnim mjerama Pekinga.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 63,83 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije