fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 63 USD

Cijene nafte porasle prema 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 USD, podstaknute podacima Američkog instituta za naftu (API) koji su neočekivano pokazali pad zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dodatnu podšku pružile su i ocjene o mogućoj nižoj proizvodnji u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,95 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 57,55 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj API-a, koji je pokazao pad zaliha u SAD-u za 541 hiljada barela, iako su analitičari očekivali rast od 1,6 miliona barela. Porasle su zalihe benzina i derivata.

Dodatno su cijene nafte podstakli signali iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli sniziti procjene snabdijevanja.

Glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u srijedu da će procjene na kraju ove ili početku iduće godine vjerovatno biti snižene, dodajući da to posebno vrijedi za američku proizvodnju nafte iz škriljaca. On je kazao i da je prerano za procjene da li će biti potrebno značajnije ograničenje.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući i Rusiju, trenutno smanjuju snabdijevanje za 1,2 milijuna barela dnevno.

U kartelu očekuju skromniji višak u snabdijevanju u idućoj godini, potvrđujući da bi potražnja za njihovom naftom trebalo da padne dok bi konkurencija povećala proizvodnju.

Pad potražnje mogao bi natjerati kartel i njegove partnere da na sastanku 5. i 6. decembra produže sporazum o ograničenju snabdijevanja.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,48 USD, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije