fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 67 USD

Cijene nafte porasle prema 67 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte blago su porasle u utorak u oskudnoj predprazničnoj trgovini na međunarodnim tržištima, nakon što je ruski ministar najavio nastavak saradnje s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zbog podrške tržištu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,56 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 60,61 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je podstakla izjava ruskog ministra energetike Aleksandera Novaka, da će OPEC i Rusija nastaviti saradnju pod uslovom da “donosi rezultate”.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su se u novembru da će produžiti i proširiti sporazum o ograničenju snabdijevanja iz 2017. godine. U prvom tromjesečju naredne godine snabdijevanje će biti smanjeno dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona barela dnevno.

Kada se uzmu u obzir dosadašnja smanjenja, uključujući gotovo blokirani iranski izvoz, snabdijevanje bi se moglo smanjiti ukupno 2,1 milion barela dnevno, što odgovara oko dva odsto globalne potražnje.

OPEC ipak mora preduzeti i dodatne mjere kako bi kroz duži period uravnotežio tržište, upozorava u bilješci klijentima Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

“OPEC-ovo smanjenje snabdijevanja nije u potpunosti riješilo problem – oni nude tek flaster u prvom tromjesečju naredne godine”, tvrdi Tonhaugen.

Ponudu bi mogao povećati današnji sporazum Saudijske Arabije i Kuvajta o neutralnoj zoni na granici. Njegov je cilj da se riješi petogodišnji spor i omogući otvaranje polja u drugoj polovini iduće godine na kojima bi se moglo proizvoditi 500 hiljada barela dnevno.

Smanjeno snabdijevanje OPEC-a i njegovih saveznica brzo popunjavaju američki proizvođači. Tako je američka proizvodnja u novembru dostigla rekordnih 13 miliona barela dnevno.

OPEC nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica.

Najčitanije