fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle šestu sedmicu uzastopno

Cijene nafte porasle šestu sedmicu uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice, šeste uzastopno, dostigavši nove najviše vrijednosti od novembra prošle godine, što je najviše posljedica smanjenja ponude iz Venecuele, Irana i Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,7 odsto na 71,55 USD, dok je u Njujorku barel poskupio 1,3 odsto na 63,89 dolara.

Od početka godine cijene nafte su porasle više od 30 odsto i dostigle najviše nivoe od početka novembra prošle godine, što se najviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi SEEbiz.

Ta organizacija, zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što podržava cijene.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na naftni sektor Irana i Venecuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

Šef libijske nacionalne naftne kompanije upozorio je krajem prošle sedmice da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji.

S druge strane, posljednji podaci iz Kine podstakli su nadu da bi se druga po veličini svjetska ekonomija mogla stabilizovati nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

A to bi moglo podržati potražnju, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

„Razvoj geopolitičke situacije mogao bi podstaknuti rast cijena nafte, prema, a možda i iznad 80 USD ovoga ljeta”, naveli su analitičari firme RBC Capital Markets u osvrtu na situaciju na tržištu.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske privrede.

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Proizvodnja u SAD-u dostigla je 12,2 miliona barela dnevno, što je do sada najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom da je u petak firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu uzastopno.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za dva, na ukupno 833.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije