fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle više od 3,5 odsto

Cijene nafte porasle više od 3,5 odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima su prošle sedmice porasle, prvi put nakon pet sedmica pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice skočila 5,2 odsto, na 57,32 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 odsto, na 52,05 USD, prenosi SEEbiz.

Nakon pet sedmica pada, tokom kojih su potonule gotovo 20 odsto, prošle sedmice su cijene nafte porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, od kojeg je dosad u Kini umrlo više od 1,77 hiljada ljudi, dok je novozaraženih oko 70,5 hiljada.

Kako su sedmicama fabrike u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju da procijene ekonomske štete.

Nakon produženih novogodišnjih praznika, u Kini se radnici posljednjih dana vraćaju na posao, međutim taj proces ide lagano, a mnoge poslovne konferencije i sajmovi su otkazani.

Zbog toga, na primjer, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineske ekonomije u prvom tromjesečju u odnosu na isti prošlogodišnji period potonuti četiri postotna boda, na samo dva odsto, dok bi na kvartalnom nivou bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 odsto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa su naveli i da bi ekonomija mogla skočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nada u to, kao i niz podsticajnih ekonomskih mjera kineskih vlasti, prošle sedmice su podržali cijene nafte.

“Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim berzama”, kazao je analitičar BNP Paribasa, Harry Tchilinguirian.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjem nivou pasti prvi put od finansijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje, OPEC i njeni partneri, uključujući Rusiju, razmatraju dalje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 miliona barela dnevno.

OPEC grupa crpi više od 40 odsto nafte u svijetu, a trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 miliona barela dnevno ili gotovo dva odsto globalne potražnje.

Međutim, Rusija još analizira kretanja na tržištu i poručuje da će stav o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti naredne sedmice.

I dok OPEC već duže vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, a izvještaj firme Baker Hughes, objavljen u petak, pokazao je da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu zaredom – za dva postrojenje, na njih ukupno 678.

Najčitanije