fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle više od 3,5 odsto

Cijene nafte porasle više od 3,5 odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle više od 3,5 odsto, nakon dvije sedmice pada, što je najviše posljedica napada na iranski tanker, zbog čega su dodatno ojačale napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 3,7 odsto na 60,5 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 odsto na 54,7 USD.

Cijele prošle sedmice cijene su se kretale u uskom rasponu, da bi u petak skočile oko dva odsto nakon vijesti o raketnom napadu na iranski tanker u blizini saudijske luke Džede u Crvenom moru, prenosi Hrportfolio.

Analitičar u kompaniji Petromatrix, Olivier Jakob, naveo je da se na tržištu još dobro sjećaju napada u Saudijskoj Arabiji i naknadnih vrlo naglih promjena cijena.

“Kada su cijene u pitanju, uticaj napada ograničen je ukoliko ne mislite da će Iran uzvratiti u Hormuškom tjesnacu . Više će poduprijeti vozarine. Mogao bi tako povećati premije osiguranja tankera”, kazao je Jakob.

Napetosti na Bliskom Istoku porasle su nakon napada na tankere i američke bespilotne letelice u Hormuškom tjesnacu, ključnom pomorskom putu za globalnu trgovinu naftom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) već su uvele sankcije na izvoz iranske nafte, što je smanjilo udio Irana u svjetskom snabdijevanju.

Podršku cijenama pružila je i vijest o parcijalnom trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, što je korak prema smirivanju tenzija između dvije zemlje.

Američko-kineski trgovinski rat traje već više od godinu.

U tom periodu SAD je nametnuo više carine na milijarde dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje rasta globalne ekonomije.

Ulagači se nadaju da bi smanjivanje napetosti između SAD-a i Kine moglo da spriječi dalje usporavanje rasta svjetske ekonomije, a tim i ojača i potražnju za energentima.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) nijesu saglasni sa tim.

Iz IEA prošle sedmice poručili su da su se globalna tržišta nafte relativno brzo oporavila od napada na saudijska postrojenja i procjenjuju da bi sljedeće godine zbog posustajanja globalne potražnje ponovo moglo da dođe do prekomjerne ponude.

Zbog sumornih ekonomskih izgleda u sljedećoj godini, IEA je snizila prognozu rasta potražnje za naftom za 100 hiljada barela dnevno, na 1,2 miliona barela.

“Tržište će vagati uticaj najnovijeg napada i poruka iz IEA-inog najnovijeg mjesečnog izvještaja koji negativno utiču na cijene”, naveo je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Podršku cijenama nafte pruža smanjena proizvodnja OPEC-a i njegovih partnera, ali i postupno smanjivanje proizvodnje američkih proizvođača.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u porastao prvi put u posljednjih osam sedmica – za dva postrojenja, na ukupno 712.

To je ipak i dalje najmanji broj aktivnih postrojenja od maja 2017. godine, što pokazuje da američki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade na temelju viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije