fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle više od četiri odsto

Cijene nafte porasle više od četiri odsto

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su prošle sedmice na svjetskim tržištima zbog napetosti na Bliskom istoku i smanjenja proizvodnje u Meksičkom zalivu, ali rast je bio ograničen zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 4,1 odsto, na 66,7 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 odsto, na 60,2 USD, prenosi SEEbiz.

To je posljedica pojačanih napetosti na Bliskom istoku i zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zalivu zbog tropske oluje.

Zbog približavanja oluje Barry, kompanije su krajem prošle sedmice smanjile proizvodnju za više od milion barela dnevno, čime je proizvodnja u Meksičkom zalivu prepolovljena.

U fokusu ulagača bile su i pojačane napetosti između Irana i Zapada.

Teheran je upozorio da Velika Britanija igra “opasnu igru”, nakon što je prošle sedmice zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da krši evropske sankcije transportom nafte u Siriju.

Rast cijena zakočila je prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u ponudi na globalnim tržištima.

IEA procjenjuje da će američka proizvodnja nafte rasti snažnije od globalne potražnje, što će u idućih devet mjeseci rezultirati velikim gomilanjem zaliha širom svijeta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje višak ponude u idućoj godini, uprkos produženom sporazumu vodećih proizvođača o ograničavanju proizvodnje.

Članice OPEC-a i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom nedavno su odlučile da produže sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do kraja marta naredne godine.

Nastojanja OPEC-a ne daju pune rezultate zbog povećane proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i usporavanja rasta svjetske ekonomije, što dovodi do slabljenja potražnje za energentima.

Dok OPEC ograničava proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa se kreće oko najviših nivo u istoriji.

Ipak, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za četiri, na ukupno 784, što je najniži nivo od februara prošle godine.

Najčitanije