fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prekoračile 65 USD

Cijene nafte prekoračile 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 65 USD, zbog straha od američkog vojnog napada na Iran koji bi poremetio isporuke s Bliskog istoka, ključnog područja za svjetsku proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,14 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 57,31 USD, prenosi Hrportfolio.

“Cijene sirove nafte naglo su porasle zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran oborio američki dron u, kako tvrde iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), međunarodnom avio-prostoru”, rekao je analitičar Jefferiesa Jason Gammel.

Iran je objavio da je oborio bespilotnu letjelicu na svojoj teritoriji. Iranski zvaničnici su kazali da je Teheran preko Omana dobio poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa o skorašnjem napadu.

Teheran je, prema njihovim riječima, odgovorio da će napad imati regionalne i međunarodne posljedice.

New York Times je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Trump odobrio vojne napade na Iran, ali je naknadno povukao tu odluku.

Napetosti jačaju jer je iranski izvoz nafte značajno smanjen zbog američkih sankcija. Situaciju dodatno pogoršavaju i američke tvrdnje da Teheran stoji iza niza napada na naftne tankere u Persijskom zalivu.

“Nema sumnje da bi ozbiljan poremećaj u tranzitu nafte kroz taj ranjivi put bio ekstremno ozbiljna stvar”, rekli su iz konsultantske firme FGE Energy.

Raspoloženje na tržištima podržava i plan Pekinga i Vašingtona da nastave razgovore o rješavanju trgovinskog rata koji šteti izgledima ekonomskog rasta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 63,95 USD i bila 1,74 USD viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije