fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prešle 57 USD

Cijene nafte prešle 57 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prešle su u petak na međunarodnim tržištima nivo od 57 USD, podstaknute špekulacijama trgovaca da će uticaj koronavirusa na ekonomiju biti kratkog vijeka i da će kineska centralna banka podsticajima podstaći privredu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,12 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 52,12 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su proteklih sedmica pažljivo pratila vijesti o širenju koronavirusa u Kini. Epidemija je prouzrokovala smrt više od 1,35 hiljada ljudi, druga ekonomija svijeta izbačena je iz kolosijeka, a tržišta energenata su uzdrmana.

Raspoloženje se ipak polako poboljšava s obzirom da se fabrike u Kini postepeno otvaraju, a Vlada u Pekingu usvojila je podsticaje kako bi podstakla ekonomski rast.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je umirila trgovce objašnjenjem da veliki skok broja registrovanih novih slučajeva zaraze u Kini sredinom sedmice odslikavaju odluku vlasti o promjeni klasifikacije ranijih slučajeva i da ne signalizira nužno širenje epidemije.

“Čini nam se da se cijena nafte u posljednjih nekoliko dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim berzama”, kazao je analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Neki zvaničnici i analitičari još se nadaju da će pritisak na potražnju ostati ograničen na Kinu.

“Naša je osnovna teza i dalje da će veliki pad potražnje za naftom ostati u velikoj mjeri ograničen na Kinu i da će se tek preliti na globalnu potražnju”, rekla je Helima Croft iz Citadel Magnusa.

Američki ministar za energiju Dan Brouillette kazao je da je epidemija koronavirusa u Kini imala tek marginalni uticaj na tržišta energenata i da vjerovatno neće dramatično uticati na cijene nafte čak i ako kineska potražnja padne 500 hiljada barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjem nivou pasti po prvi puta od finansijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, razmatraju smanjenje proizvodnje za 2,3 miliona barela dnevno.

“Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerovatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme”, rekao je Tchilinguirian.

Švajcarska banka UBS procijenila je u bilješci klijentima da će zabrinutost za potražnju za sirovinama vjerovatno biti izražena i u predstojećem periodu, pa bi cijene te kategorije imovine u idućim sedmicama trebalo da poprilično osciliraju.

“Pretpostavljamo da će se kineska ekonomska aktivnost i potražnja za sirovinama oporaviti od drugog kvartala ove godine”, rekli su u UBS-u.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,86 USD, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...