fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prešle 60 USD 

Cijene nafte prešle 60 USD 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su prekoračile nivo od 60 USD na međunarodnim tržištima, jer su trgovci nakon snažnog pojeftinjenja pod uticajem trgovinskih napetosti iskoristili priliku za povoljnu kupovinu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,35 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni od 55,04 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je uzdrmala zabrinutost za rast svjetske ekonomije nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) krajem prošle sedmice zaprijetile dodatnim povećanjem carina na uvoz iz Kine. Slabiji ekonomski rast značio bi i slabiju potražnju za naftom u dvije vodeće svjetske privrede.

Napetosti su se dodatno zaoštrile početkom sedmice nakon što su SAD službeno optužile Kinu za manipuliranje kursom juana zbog jačanja konkurentnosti domaće ekonomije.

“Blagi oporavak cijena skoro da i nije vrijedan spomena – tržište nafte i dalje blokiraju zabrinutost za potražnju i eskalacija trgovinskih sukoba”, ocijenio je Carsten Fritsch iz Commerbanka.

Trgovinski sukob i zabrinutost za potražnju uzdrmali su i globalna tržišta dionica, što je dodatno prigušilo raspoloženje na tržištima nafte.

“Cijene nafte teško će zadržati uzlazni trend u kontekstu snažnog pada cijena dionica”, upozorio je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Pažnja se sada okreće sedmičnim izvještajima o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazati pad zaliha u prošloj sedmici.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 60,54 USD, što znači da je bila 1,13 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...