fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile šest odsto na sedmičnom nivou

Cijene nafte skočile šest odsto na sedmičnom nivou

Njujork, London, (MINA-BUSINESSS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice oko šest odsto, što je posljedica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je proizvodnja smanjena više od pet miliona barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice skočila 6,7 odsto na 64,3 USD, dok je na američkom barel poskupio 5,9 odsto na 58,1 USD, što je najveći sedmični skok cijena od januara, prenosi SEEbiz.

Početkom prošle sedmice cijene nafte su skočile i više od 20 odsto zbog strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte nakon napada na dva saudijska postrojenja 14. septembra, ali i zbog geopolitičkih napetosti koje su ti napadi izazvali.

Kasnije su cijene nafte izgubile veliki dio tih dobitaka, jer je Saudijska Arabija poručila da će obnoviti proizvodnju u oštećenim postrojenjima do kraja mjeseca, dok su neke zemlje, među kojima i Sjedinjene Američke Države (SAD), poručile da će posegnuti u rezerve ako bude potrebno.

Saudijska Arabija tvrdi da će do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dostići 11 miliona barela dnevno, odnosno 12 miliona do kraja novembra, i tako se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.

Iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) objavili su da prema njihovim procjenama trenutno nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte. Ipak, trgovci i dalje pažljivo prate stanje na Bliskom istoku nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na saudijska postrojenja.

SAD i Saudijska Arabija tvrde da je za napade kriv Iran koji opovrgava njihove optužbe.

U međuvremenu je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula vojnu operaciju sjeverno od jemenske luke Hodeide. SAD nastoje da formiraju koaliciju sa zemljama Bliskog istoka i Evrope kako bi „otklonile iransku prijetnju nakon napada na saudijska postrojenja”.

Veći rast cijena nafte sprječava usporavanja rasta vodećih svjetskih ekonomija zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za naftom. Doduše, američke, kineske i evropske monetarne vlasti uvele su posljednjih sedmica nove podsticajne ekonomske mjere, ali njihovi rezultati se mogu očekivati tek kasnije tokom godine.

Podršku cijenama nafte pruža smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njegovih partnera, ali i postepno smanjenje proizvodnje američkih proizvođača.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...