fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilizovale se iznad 67 USD

Cijene nafte stabilizovale se iznad 67 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu iznad 67 USD u burnoj trgovini na međunarodnim tržištima budući da je među ulagačima nakon panike zbog iranskog raketnog napada na američke ciljeve u Iraku prevladalo mišljenje da sukob neće dalje eskalirati.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila u minusu 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,78 USD. Nakratko je skočila na 71,75 USD, najviši nivo od sredine prošlogodišnjeg septembra, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 61,94 USD. Nakratko je dostigla 65,85 USD, najviši nivo od kraja prošlogodišnjeg aprila.

Tržišta je uzdrmao iranski raketni napad na baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici. Time je Teheran reagovao na američko ubistvo generala Kasema Sulejmanija u Iraku prošle sedmice.

Iran je sa svoje teritorije ispalio 15-ak projektila na najmanje dvije baze u Iraku, objavili su u noći s utorka na srijedu američki vojni zvaničnici.

Napad je uzdrmao i tržišta dionica i valuta, a skočila je i cijena zlata ali su se tokom srijede cijene stabilizovale nakon objava američkog predsjednika Donalda Trumpa i iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa na Twitteru.

Trump je kazao da trenutno procjenjuju broj žrtava i materijalnu štetu.

“Sve je u redu!”, poručio je Trump putem Twittera.

Zarif je kazao da je iranski odgovor bio razmjeran.

“Ne želimo eskalaciju ni rat ali ćemo se braniti od agresije”, poručio je Zarif preko Twittera.

Prve informacije upućuju na zaključak da nema žrtava u američkim redovima, kazao je za Reuters neimenovani izvor. Drugi zvaničnici nijesu željeli da komentarišu moguće žrtve. Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 “američkih terorista” te da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Irak, Njemačka, Danska i Norveška objavili su da nitko u njihovim oružanim snagama u Iraku nije ubijen niti ranjen.

Naftna tržišta su, prema riječima izvršnih direktora i analitičara, trenutno fokusirana na činjenicu da su iranski napadi bili usmjereni na vojne ciljeve, a ne na naftnu infrastrukturu.

“Kretanje cijena sada će zavisiti od toga kako će američki predsjednik definisati crtu čije će prekoračenje za sobom povući vojnu reakciju. Nakon početnog skoka cijene su se stabilizovale”, konstatovao je Olivier Jakob iz savjetodavne firme Petromatrix.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail al-Mazrouei poručio je da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) po potrebi reagovati na eventualnu nestašicu nafte, upozorivši ipak da njihovi kapaciteti nijesu neograničeni.

On je procijenio da zasada ne prijeti opasnost blokade isporuka nafte kroz Hormuški tjesnac.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 69,62 USD, što znači da je pala 1,27 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije