fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilizovane cijene nafte na svim tržištima

Stabilizovane cijene nafte na svim tržištima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u četvrtak su se stabilizovale na međunarodnim tržištima nakon znatnih oscilacija prethodnih dana, međutim na tržištu vlada oprez, jer investitore brine da bi zbog tmurnih globalnih ekonomskih izgleda moglo doći do prevelike ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,17 USD, nakon što je dan ranije ojačala 66 centi ili jedan odsto, prenosi SEEbiz.

I na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 56,29 USD. U srijedu je pri zatvaranju cijena barela bila u plusu 1,01 odsto ili 56 centi.

Trgovci smatraju da su se cijene na oba tržišta stabilizovala, usljed znakova da bi Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle preduzeti korake ka ublažavanju trgovinskog spora.

Ipak, cijene nafte pale su otprilike četvrtinu od nivoa s početka oktobra, budući da se ponuda povećava, a očekuje se usporavanje potražnje i ekonomski pad.

“Azijske rafinerije i potrošači s kojima komuniciramo počinju se brinuti zbog usporavanja potražnje”, rekao je Mike Corley iz Mercatus Energy Advisorsa.

Američka banka Morgan Stanley objavila je u srijedu da su se kineski ekonomski uslovi bitno pogoršali u trećem tromjesečju, dok analitičari Capital Economicsa ističu da su kratkoročna ekonomska očekivanja još slaba.

U međuvremenu, objavljeni su i podaci o padu ekonomskih aktivnosti u industrijskim silama Japanu i Njemačkoj u trećem tromjesečju.

Istovremeno je ponuda porasla, posebno zbog 22-postotnog rasta američke proizvodnje u ovoj godini, na rekordnih 11,6 miliona barela dnevno (bpd).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvrtak da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 64,51 USD, što znači da je potonula 2,5 USD u odnosu na dan ranije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije