fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilne

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su se u utorak, posljednjeg trgovinskog dana u godini, stabilizovale na međunarodnim tržištima, podstaknute ublažavanjem dugotrajnih trgovinskih tenzija Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i nemirima na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,76 USD. Cijena nafte je u prošloj godini porasla oko 24 odsto, prenosi SEEbiz.

Ni na američkom tržištu cijena barela nije se znatnije promijenila i iznosila je 61,66 USD. Njegova je vrijednost u prošloj godini skočila 35 odsto.

Opseg trgovine ostao je na niskim nivoima, budući da mnogi investitori ne rade tokom praznika krajem godine.

Cijene nafte na londonskom i američkom tržištu na putu su najvećeg godišnjeg dobitka od 2016. godine zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između SAD i Kine, te rezovima proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Znake napretka u razgovorima između Vašingtona i Pekinga i vjerovatnost potpisivanja trgovinskog sporazuma ohrabrili su narudžbe.

Podrška cijenama došla je i uslijed povećanja napetosti na Bliskom istoku, gdje su se hiljade ljudi okupile ispred američke ambasade u Bagdadu kako bi demonstrirale protiv američkih avio napada na iračke paravojne snage.

Cijene će u ovoj godini vjerovatno nastaviti da se kreću unutar ograničenog raspona, jer će velika ponuda, posebno iz SAD nadoknaditi rezove OPEC-a, te slabije potražnje u cijelom svijetu, smatraju brokeri i analitičari.

Američka vlada očekuje da će prosječne cijene sirove nafte u ovoj godini biti niže nego u ovoj zbog rasta zaliha. Osim u SAD-u, proizvodnja će se povećavati u Brazilu, Norveškoj i Gvajani.

OPEC nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica.

Najčitanije