fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 57 USD

Cijene nafte stabilne iznad 57 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 57 USD, balansirajući između straha od posljedica epidemije koronavirusa u Kini i nade da će vodeći proizvođači dodatno ograničiti snabdijevanje kako bi parirali smanjenoj potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,18 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 52,04 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci i dalje pokušavaju da procijene uticaj epidemije koronavirusa na ekonomiju i potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala je prošle sedmice da će zbog epidemije potražnja za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju pasti na godišnjem nivou, prvi put od finansijske krize 2009. godine, i to 435 hiljada barela dnevno.

Kina je vodeći uvoznik nafte u svijetu, a zbog epidemije ograničena su putovanja, smanjena prerada nafte, mnoge su fabrike zatvorene kako bi se ograničilo širenje virusa, dok je u pojedinim je gradovima uveden karantin.

Tržišta su ohrabrile mjere kojima centralna banka nastoji da ojača likvidnost, a najavljeni su i fiskalni podsticaji namijenjeni posustalim ekonomskim aktivnostima.

Ulagači se istovremeno nadaju da će vodeći proizvođači, predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih, uključujući Rusiju, dodatno ograničiti snabdijevanje kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji i time podstakli cijene.

Od početka godine OPEC+ smanjuje snabdijevanje za 1,7 miliona barela dnevno, a njihov sporazum ističe krajem marta. Tehnički odbor OPEC-a je početkom mjeseca preporučio da se zbog epidemije koronavirusa snabdijevanje smanji dodatnih 600 hiljada barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 56,73 USD, što znači da je bila 87 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...