fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 60 USD

Cijene nafte stabilne iznad 60 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 60 USD, balansirajući između znakova napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora i strahovanja od usporavanja globalne ekonomije i potražnje za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,32 centa. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 55,11 USD, prenosi Hrportfolio.

Dvije vodeće svjetske ekonomije pripremaju se za novi krug razgovora kako bi stišali napeteosti u trgovinskom sukobu koji traje već gotovo godinu. Uoči razgovora dvije strane šalju pomirljive signale, što je oraspoložilo investitore.

„Obje strane pokazuju dobru volju. Zahvaljujući njihovim gestovima ne očekuje se dalje pogoršanje ekonomskog okruženja, pa bi pritisci u smjeru pada cijena nafte u skoroj budućnosti trebalo da budu ograničeni”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Protivteža tim optimističnim očekivanjima slabiji su izgledi za potražnju, što bi moglo dovesti do prekomjerne ponude.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ovoj sedmici su objavile izvještaje u kojima su naznačile mogući višak u ponudi u narednoj godini, uprkos sporazumu vodećih proizvođača o ograničenju proizvodnje koji je na snazi do marta naredne godine.

“Kako bi izbjegli pad cijena i ogroman rast zaliha, OPEC+ moraće dobrovoljno dodatno ograničiti proizvodnju”, konstatovao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Proizvođači nastoje da zaustave gomilanje zaliha, što se pokazalo i u prošlosedmičnom padu zaliha sirove nafte u SAD-u na najniže nivoe u posljednjih gotovo godinu.

Odbor za nadzor sprovođenja sporazuma OPEC+ sastao se ove sedmice i osigurao obećanja članica OPEC-a Nigerije i Iraka da će poštovati dodijeljene kvote. Eventualna odluka o značajnijem ograničenju snabdijevanja odgođena je za decembar.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,51 USD, što znači da je bila 1,57 USD niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije