fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 62 USD

Cijene nafte stabilne iznad 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 62 USD, balansirajući između strahovanja od prekomjernog snabdjevanja u narednoj godini i znakova napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,26 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,9 USD, prenosi Hina.

Podršku cijenama pružila je izjava savjetnika za ekonomiju Bijele kuće, Larryja Kudlowa da je sporazum s Kinom sve bliže, ukazujući na vrlo konstruktivnu raspravu s Pekingom.

Protivteža je bilo upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se naredne godine Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri među nezavisnim proizvođačima, takozvani OPEC+, suočiti s velikim izazovima jer se očekuje nagli pad potražnje za njihovom naftom.

OPEC i njegovi partneri smanjuju snabdjevanje 1,2 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene i očekuje se da će na sastanku 5. i 6. decembra u Beču razgovarati o proizvodnoj strategiji. Njihov važeći sporazum na snazi je do marta naredne godine.

“Hoće li nastaviti smanjivati snabdjevanje kao i do sada ili će je značajnije ograničiti? Ako OPEC nešto ne učini, zalihe će ponovo značajno narasti u prvoj polovini naredne godine”, smatra Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

OPEC procjenjuje da će potražnja za njegovom naftom u narednoj godini u prosjeku iznositi 29,58 miliona barela dnevno, što znači da će biti 1,12 miliona barela dnevno manja nego u ovoj godini. Ta procjena ujedno iskazuje višak od oko 70 hiljada barela dnevno u narednoj godini.

Glavni sekretar OPEC-a, Mohammad Barkindo ove sedmice je bio optimističniji, predviđajući sporiji rast konkurentske američke proizvodnje u narednoj godini, iako izvještaj kartela pokazuje da očekuju i pad potražnje za OPEC-ovom naftom.

“Tržište je u velikoj mjeri određeno tehničkim faktorima i u proteklim se danima kretalo oko 200-dnevnog trgovinskog prosjeka. Veliki igrači trenutno vode bitku za smjer kretanja cijena”, ocijenio je Olivier Jakob iz firme Petromatrix.

OPEC je jutros na svojim zvaničnim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63 USD, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije