fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 64 USD

Cijene nafte stabilne iznad 64 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak iznad 64 USD budući da je pozitivan efekat preliminarnog trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine neutralisala procjena Međunarodne organizacije za energiju (IEA) da će proizvodnja tog energenta nadmašiti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 64,11 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 57,72 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je udobrovoljilo potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine koji bi trebalo da označi primirje u trgovinskom ratu dvije vodeće svjetske ekonomije. Kina se obvezala da će u sljedeće dvije godine od SAD-a kupiti naftu, tečni naftni gas i druge energente u vrijednosti većoj od 50 milijardi USD.

Izvori među trgovcima i analitičari smatraju da bi Kina mogla imati teškoća s postizanjem zacrtanog nivoa kupovine, pa će rast cijena nafte vjerovatno biti ograničen do objave detalja o ispunjenju te obaveze.

Nervozu na tržištima smirilo je i stišavanje napetosti između Irana i SAD-a nakon američkog ubistva uticajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija i uzvratnog iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku.

IEA je procijenila da će naglo povećanje proizvodnje nafte u nezavisnim proizvođačima u kombinaciji s obilnim globalnim zalihama pomoći tržištu u slučaju političkih šokova, poput sukoba SAD i Irana.

Oni procjenjuju da će proizvodnja premašiti potražnju za naftom članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), čak i u slučaju da se članice u potpunosti budu pridržavale zadatog smanjenja snabdijevanja, dogovorenog s Rusijom i drugim partnerima.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,32 USD, što znači da je oslabila 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...